1 Mart 1847 yılında İstanbul’da doğdu. Recaizade Mahmud Ekrem 19.yüzyıl Osmanlı dönemi Türk Edebiyatı’nın önde elen en ünlü edebi isimlerindendir. Recaizade Mahmut Ekrem geniş dil bilgisi zenginliği ve ilim dağarcığı ile Türk Edebiyatında parmakla gösterilebilecek yetkinlikteki yazarlardandır. Babasından Süryanice ve Fransızca öğrenen Ekrem; 1958’de ilköğrenimini bu şekilde daha hızlı bir şekilde tamamladı. Özel öğrenim görmesi ona eşsiz yetenek ve bilgi birikimi kazandırdı.
Türk Edebiyat Tarihindeki Yeri Ve Önemi
Recaizade Mahmud Ekrem; Tanzimat ve Nafia dairelerine başmüşavirlik, Danıştay üyeliği, Mekteb-i Mülkiye, Galatasaray Sultanisi gibi resmi ve son derece önemli kuruluşlarında öğretmenlik yaptı. Recaizade Mahmud Ekrem ayrıca Evkaf Maarif Nazırlığı Meclis-i Ayan Üyeliği de yaparak adeta kariyerinde parlayan bir meşale gibi etrafındakileri şaşırtmayı başardı. Başarılı geçmişi, geniş vizyoner birikimi ve bilgi dağarcığı ile kuşaklar arası çatışmasını doğu /batı geleneğini son derce usta bir şekilde ele aldı. Bu kuşakları ele alış biçimi ile yazar her çağ okunabilirliğini herkese kanıtladı.

Yazar ayrıca; Romantizm ve Reaizm akımlarını benimsedi. Batı Edebiyatından türlü çeviriler yaptı.1870’de ilk oyunu Afife Anjenik,1871’de ilk şiir kitabı Nağme-i Seher ‘i yayınlayarak yayın hayatında geri dönülmez bir ufka pencerelerini açtı. Eserleri her yaşatan okura hitap eden Ekrem çok sayıda yetkin eser ve yapıtla yıllardır okunmaya, güncellğini her çağ korunmaya devam etmektedir. 31 Ocak 1914’te vefat etti. Ölümü 7’den 70’ herkes yasa boğmuş okullar tatil edilmiştir. Recaizade Mahmud Ekrem; Büyük bir cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlanırken geride bıraktığı binlerce okur ve yazar kitlesi ile hala muazzam eserleri ile yaşamaya devam etmektedir.
Eserleri
- Nağme-i Seher
- Yadigar-ı Şebab
- Zemzeme,
- Tefekkür
- Pejmürde
- Talim-i Edebiyat
- Nefrin
- Nijad Ekrem
- Takdir-i Elhan
- Takrizat
Şiir
- Zemzeme
- Biyografi
- Kudemadan Birkaç Şiir
Roman
Araba Sevdası-İlk Realist Roman
Öykü
- Saime
- Muhsin Bey Yahut Şairliğin Hazin Bir Neticesi
- Şemsa
Tiyatro
- Muhsin Bey
- Çok bilen Çok Yanılır
- Görev Çağırısı
- Afife Anjenik
- Atala Yahut Amerikan Vahşileri
- Vuslat Yahut Süreksiz Sevinç