Attila İlhan, 1925 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde dünyaya geldi. Babası, aruzla şiir yazan divan şairlerinden olan Bedri Bey’dir. Babasının etkisiyle birlikte şiire ilgili ve naif bir çocuk olarak yetişti. Ortaokulunu Menemende tamamladıktan sonra İzmir Atatürk Lisesi’nde eğitimine devam etti. Burada eğitimini sürdürürken Türk Ceza kanununa aykırı bir davranış sergilediği gerekçesiyle tutuklandı ve okulundan uzaklaştırıldı.
Üniversite eğitimini hukuk alanında ilerletmeyi düşünen şair, bir süre devam ettikten sonra okulunu bıraktı. Paris’e gitti ve yaklaşık 6 yıl boyunca Paris’te yaşadı. Ülkeye geri döndüğünde birçok gazete ve dergide çalışmalar gerçekleştirdi. Babasının vefatının ardından memleketi olan İzmir’e geri döndü ve burada da Demokrat İzmir Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Aynı zamanda Bilgi Yayınevi danışmanlığı da yapmıştır. Bu süreçte sinemaya da merak salan Attila İlhan, bu alanda 15 farklı senaryo çalışmasına imzasını atmıştır. Senaryolarında kendi adını kullanmak yerine Ali Kaptanoğlu takma adını kullanmayı tercih etti.
Atilla İlhan, 1985 yılında rahatsızlığı sebebi ile kalp ameliyatı oldu. Yaşamı boyunca iki kez kalp krizi geçirdi. Sonuncusu olduğunda ise hayata veda etti. Takvimler10 Ekim 2005 yılını gösterirken Atilla İlhan 80 yaşında gözlerini ebediyete kapattı.
Edebi Kişiliği
Attila İlhan’ın ilk şiiri Balıkçı Türküsü, Yeni Edebiyat Dergisi’nde yayınlanmıştır. Ayrıca Nevin Yıldız ve Beteroğlu gibi takma isimleriyle birlikte Yücel Dergilerinde de şiirlerini yayınlamıştır.
CHP’nin düzenlemiş olduğu şiir yarışmasında CebberoğluMehemmed şiiri sayesinde ikincilik ödülünü aldı. Bu başarısından sonra ismini duyurmayı ve kendini sevdirmeyi başardı. Dönemin ünlü edebiyat dergilerinde şiirleri ve yazıları yayınlanmaya başladı. Türk edebiyatının önemli isimleri arasına girmeyi başardı ve günümüzde de eğitim kitaplarında ismi yer almaktadır.

Edebi düşünce olarak Atilla İlhan, Garip Akımı ve İkinci Yeni Şiire karşı gelen şairlerdendi. Maviciler grubunda da yer alan Atila ilhan, toplumcu gerçekçi akımının da öncülerinden birisidir. Bu akımlar ile şair; birçok yerde adından söz ettirmeyi başardı. Kaleme aldığı Yağmur Kaçağı ve Ben Sana Mecburum gibi şiir kitapları yeni nesil şair kuşağını oldukça etkiledi. Bazı şiirlerinde ise divan şiirleri ve şarkılarından yararlandığı görülür. Sokaktaki Adam ve Zenciler Birbirine Benzemez romanlarında da tarihsel konuları ele almış ve Öz Türkçe akımına karşı bir tavır göstermişti. Kendine has bir kalemi olan yazarımızın bir çok ödülü de bulunur. Bunlar:
- 1974 TDK Şiir Ödülü
- Yunus Nadi Roman ödülü
- 1946 CHP Şiir Armağanı Yarışması ikincilik ödülü
- Sertel Demokrasi ödülü
2007 yılında da Atilla İlhan Bilim ve Sanat Kültür Vakfı kuruldu. Kendi adına verilen Atilla İlhan Edebiyat ödülleri günümüzde de her sene ödülleri sahiplerini bulmaktadır. Birçok kategoride yazarlık yapan İlhan, aynı zamanda pek çok senaryo da yazmıştır. Bazı televizyon kanallarında da yer almıştır.
Eserleri
Şiir
- Ben Sana Mecburum
- Bela Çiçeği
- Kimi Sevsem Sensin
- Yasak Sevişmek
- Duvar
- Korkunun Krallığı
- Ayrılık Sevdaya Dahil
- Tutkunun Günlüğü (
- Böyle Bir Sevmek
- Sisler Bulvarı
- Yağmur Kaçağı
- Elde Var Hüzün
Roman
- Sokaktaki Adam
- Fena Halde Leman
- Bıçağın Ucu
- Allahın Süngüleri-Reis Paşa
- Gâzi Paşa
- Zenciler Birbirine Benzemez
- Kurtlar Sofrası
- Haco Hanım Vay
- Karanlıkta Biz
- Yaraya Tuz Basmak
- Sarışın Kurt
- Sırtlan Payı
- Dersaadet’te Sabah Ezanları
Öykü
- Yengecin Kıskacı
Deneme – Anı
- Yanlış Kadınlar Yanlış Erkekler
- Abbas Yolcu
- Kartallar Yüksek Uçar Yarın Artık Bugündür
- Yıldızlar Gece Büyür
- Tele-Flaş
- Basel’in Çanları
- Senaryoları
- Kadınlar Savaşı (
- Cumhuriyet Söyleşileri
- Film Senaryoları:
- Yalnızlar Rıhtımı
- Devlerin Öfkesi
- Faşizmin Ayak Sesleri
- Hangi Seks
- Rıfat Diye Biri
- Ver Elini İstanbul
- Batı’nın ‘Deli Gömleği’
- “İkinci Yeni” Savaşı
- Hangi Atatürk
- Hangi Edebiyat Hangi Laiklik (
- Hangi Küreselleşme
- Sultan Galiyef
- Dönek Bereketi
- Yıldız, Hilâl ve Kalpak
- Sağım Solum Sobe
- Ulusal Kültür Savaşı
- Attilâ İlhan’ın Defter
- Umut
- Ateşten Damla
- Şoför Nebahat
- Gerçekçilik Savaşı
- Televizyon Filmi
- Sosyalizm Asıl Şimdi
- Aydınlar Savaşı
- Hangi Sağ
- Hangi Sol
- Hangi Batı
- Çevirileri
- Bir Sap Kırmızı Karanfil
- Ufkun Arkasını Görebilmek
- Paranın Kiri
- Televizyon Dizileri
- Sekiz Sütuna Manşet
- Kanton’da İsyan