Genel

Arif Dino Kimdir? Arif Dino’nun Biyografisi

30 Nisan 2020

Arif Dino İstanbul doğumlu şair ve ressamdır. Hangi tarihte doğduğu bilinmemektedir. Ailesi Arnavut kökenlidir. Kendisi gibi ailesinde de yazar, ressam, karikatürist ve gazeteci bireyler bulunmaktadır. Ünlü ressam Abidin Dino’nun ağabeyidir.

Öğrenim hayatı yurtdışında Belçika’da geçmiştir. Buna ek olarak Arif Dino, Simon Stevens Entitüsünde Siyasal Bilimler bölümünden mezun oldu.

Ingenieur Geometre diploması almıştır. Fransızca ve Yunanca dillerini ana dili gibi bilmektedir. Bu sürecin ardından 1929 yılında Türkiye’ye dönmüştür. Dönmesiyle birlikte “Yeni Adam” adlı dergide sanat eleştirmenliği yapmaya başlamıştır. 1939 yılından 1942 yılına kadar ilerici dergilerde şiirler yazmıştır. Bu şiirler ile “Yeniler” hareketine katılmıştır. Kardeşi Abidin Dino ile birlikte Alman Faşizmine karşı çıkmışlardır. Bu sebeple de öncelikle Çorum, sonrasında da Adana bölgesine sürgün edilmiştir. Bu süreçte Yaşar Kemal, Orhan Kemal gibi gençlerin bulunduğu bir tartışma grubu kurmuşlardır. Bu grup bir bahçede toplanıp sanat tartışmaları yapmıştır. Bu bahçe daha sonralarda “Abidin Dino Sanat Parkı” na dönüştürülmüştür. Bu parkta gruptaki kişilerin tartışma esnasını betimleyen bir heykelleri de yapılmıştır. 1951 yılına kadar sürgünde kalan Arif Dino, yıllar sonra İstanbul’a geri dönmüş ve Kuzguncuk’tan bir ev almıştır. Son yıllarını bu evde geçirmiştir.

Arif Dino’nun tek yeteneği şiir yazmak değildi. Boksörlük, aşçılık, sinema oyunculuğu, portre ressamlığı, sanat eleştirmenliği gibi birçok yeteneği de bulunmaktaydı. Arif Dino hayatı boyunca hiç evlenmedi. 30 Mart 1957’de Kuzguncuk’taki evinde hayata gözlerini yumdu.

Arif Dino’nun Eserleri

Arif DinoAna dili gibi bildiği Fransızca dilinde birçok şiir yazmıştır. Fransızca şiirleri Arif Dino’nun kardeşi tarafından Türkçeye çevirilmiş ve yayımlanmıştır. Ardından tüm eserleri Adam Yayınları tarafından toplanarak kitap haline getirilmiştir.Arif Dino’nun ilk eserleri Artist ve Yarın gibi dergilerde yayına alınmıştır. Arif Dino’ya ressam denilmesinin en büyük nedenlerinden birisi de Nazım Hikmet’in 1931 ve 1932 yıllarında yayımlanan kitaplarının kapak çizimlerini yapmış olmasıdır.

Kitapları

  1. Sinan – Bir Düşsel Yaşamöyküsü
  2. Nazım Üstüne
  3. Kısa Hayat Öyküm
  4. Sensiz Her şey Renksiz
  5. Gören Göz İçin Fikret Mualla
  6. Yeditepe Öyküleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir