Kurucu, 1922 yılında Konya’da dünyaya gözlerini açmış önemli bir şahsiyettir. Kurucu, hem bir Türk şair hem bir yazar hem de bir hafız olarak anılır. İlk ve orta öğrenimlerini doğduğu şehir olan Konya’da okumuş ve tamamlamıştır. Kurucu, hafızlığını babasından ikmal etmiş ve Arapça öğrenmiştir. Amcası ile babasından dini eğitim aldığı sıralarda jandarma tarafından basılması nedeniyle dini eğitimini tamamlayabilmek adına ailesi ile beraber Medine’ye göç etmiştir. Eğitimini Kahire Ezher Üniversitesi’nde tamamlayan Kurucu, din ilimleri üzerine de oldukça bilgi sahibi bir şahsiyettir.

Kurucu, Medine’de olduğu süre içerisinde Evkaf Dairesi’nin İnşaat ve Sicillat Emini olarak görev almıştır. Daha sonrasında ise sırasıyla sayacak olursak önce Mahmudiye Kütüphanesi bünyesinde ve sonra da Şeyhülislam Arif Hikmet Kütüphanesi bünyesinde çalışmıştır. 1985 yılına gelindiğinde emekliliğe ayrılan Kurucu, 3 Şubat 2002 tarihinde Medine’de hayata gözlerini yummuştur. Ardından da Cennetü’lBakî isimli mezarlığa defnedilerek Kurucu’ya veda edilmiştir.Kurucu’nun bugüne dek yazdığı eserler şu şekilde sıralanabilir:
- Gümüş Tel ve Alevler
- Hatıralar 4 Cilt
- Gecelerin Gündüzü
Ali Ulvi Kurucu Biyografisi: Ali Ulvi Kurucu Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgiler…
İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamlamış olan Kurucu, Arapça öğrenip hafız olmuş bir şahsiyettir. Babası İbrahım Kurucu, çocuklarını dönemin sıkıntılarından uzak tutabilmek adına Medine’ye hicret etmiştir. Kurucu, yüksek öğrenimini ise Kahire el-Ezher Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Medine’de uzun süre boyunca Evkaf Dairesi’nde görev alan Kurucu, daha sonra Sultan mahmut tarafından yaptırılan Mahmudiye ve bir süre sonra da Şeyhülislam Arif Hikmet Kütüphanesi’nde çalışmış bulunmaktadır. 1985 senesinde ise emekli olur.
Kurucu, Medine’de tam 60 senesini Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) yanı başında geçirir. Emekli olmasının ardından Medine şehrinde ulemalar ile görüşmeler yapar. Yılın belli bir dönemini ise Türkiye’de geçirmeye özen gösterir. Aynı zamanda bir Kur’an hafızı olan Kurucu, geniş bir hadis külliyatına da sahiptir. Rasule olan sevdası onun her sözünü beynine nakşetmesini sağlamıştır. Ayrıca Kurucu, musiki, tarih ve hat alanlarına da özel bir ilgi duymuştur. Ancak şair kişiliği ile daha çok ön plana çıkmış bir isimdir.
Ali Ulvi Kurucu Biyografisi: Ali Ulvi Kurucu Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgiler kısmında yer vereceğimiz en önemli bilgilerden biri de, şairin “Sevdim seni mabuduma, canan diye sevdim” şiirinin dillerden dillere dolaşıp günümüze kadar ulaşmış bir ilahi olduğudur. Bu ilahi ile şair, Allah diyen tüm mü’minlerin ruhunu titretmeyi başarmış, herkesin duygularına tercüman olmuştur. Ayrıca şair Kurucu, pek çok sayıda aruz şiiri kaleme almıştır. Bununla beraber nesir alanında da çeşitli eserler ortaya koymuştur. Şiirleri “Gümüş Tül ve Alevler” kitabında bir araya gelirken; röportaj ve makaleleri “Gecelerin Gündüzü” adlı kitapta yayınlanmıştır. Unutulmaz şiirlerinden biri de şu mısralarla karşımıza çıktı:
“Ruhum sana aşık, sana hayrandır Efendim,
Bir ben değil, âlem sana kurbandır Efendim.”