Ahmet Telli 1946 yılında Karabük’ün Eskipazar ilçesinde dünyaya gelmiştir. Hasanoğlan ve Pazarören Öğretmen Okullarında orta öğrenim eğitimini tamamlamıştır. Dört yıl öğretmenlik görevinin ardından Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı bölümü bitirmiştir. Anadolu’nun farklı yerlerinde ortaokul ve liselerde ayrıca Gazi Eğitim Enstitüsünde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği görevi yapmıştır.
1977 ve 1984 yılları arasında Türkiye Yazıları Dergisi’nde Yazı Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin olduğu sırada Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından tutuklanmıştır. Bunun ardından öğretmenlik görevi sona ermiştir. 1981 yılında Ceza Kanunu’nun 3 maddesine muhalif olmaktan dolayı yargılanmıştır. Yazdığı bir yazı sebebiyle 142. Maddeden cezaevinde yatmıştır. Cezaevinden çıktıktan sonra yayıncılık hayatına girmiştir. Birçok farklı yayınevinde yönetici ve editörlük görevini üstlenmiştir. Yeniden öğretmenlik görevine dönerek bu görevinden emekliliğe ayrılmıştır. Bunun ardından Ankara’da serbest yazar olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Sadece Hız Gazetesi’nde 1961 yılında yayımlanan ilk şiiri, 1972 yılından sonra birçok dergi ve gazetede çoğunlukla Tiyatro, Forum, İmece, Edebiyat, Cumartesi, Varlık, Dönemeç, Yeni Biçen, Ülkede Gündem, Kunduz Düşleri ve Yasak Meyve gibi dergi ve gazetelerde yayımlanmaya başlamıştır. 1960’ta yer alan toplumcu şiiri 1970’e bağlayan toplumcu şairler arasında yer almaktadır.

Ahmet Telli sanattaki işlevin toplumsal oluşunu öneren ve öngören lirik edebiyat anlayışı ile dikkat çeken bir şairdir. Şiirlerinde kuru ve havada kalan önerileri kullanmaktansa, zengin ve estetik bağlamlar kurmayı tercih etmektedir. Yaşamdaki gerçekliği şiirlerine yansıtmayı ihmal etmemiş ve sırtını daima toplumsal gerçekçiliğe dayamıştır. Halkın sorunlarından bahsetmekten çekinmemiş ve döneminin muhalif şairlerinden biri ilan edilmiştir. Onun şiiri bireysellik ve toplumsallık olgularına bir arada yaşatan bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra tarihsel dokuyla bu iki olguyu birbirine kaynaştırır. Bu sebeple başkaldırıcı ve romantik sıfatları ona atfedilmiştir.
Ahmet Telli’nin Eserleri Nelerdir?
Şiir Kitapları:
- Yangın Yılları
- Hüznün İsyan Olur
- Su Çürüdü
- Kalbim Unut Bu Şiiri
- Barbar İle Şehla
- Yüzünün Doğusu Gül
- Belki Yine Gelirim
- Çocuksun Sen
- Dövüşen Anlatsın
- Nida
- Bakışın Senin
- Saklı Kalan
- Türkçe Kürtçe
Öykü Kitapları:
- Arkadaş Günleriydi